I forbindelse med festivalen har flere fagpersoner og skribenter bidratt med tekster som utforsker festivalens tematikk.
​
Forfatterne er tilknyttet festivalen på ulike måter – som medarrangører, innledere eller gjennom temaene og eksemplene som presenteres. Artiklene vil også være en del av festivalens programhefte, som kan kjøpes til en rimelig pris under festivalen.
Dikt av Hanna Asefaw
Diktet drøfter de menneskelige konsekvensene av Oslos boligpolitikk, gentrifisering, mangfold og tilhørighet.
​
Foto: Sophie Søborg Mosbæk
Av Gjermund Bungum Gorset, Daglig leder i Svartlamon boligstiftelse
​
Det er noe helt eget ved å bo i et hus du selv har vært med på å bygge. Svartlamon, en liten bydel i Trondheim, har blitt et levende bevis på at det å skape et hjem handler om mye mer enn å finne et sted å bo.
​
Foto: Mathias Straume
Av Betsey-Marie Eskeland, urbanisti i Enkime og tildigere fagleder for urbanisme i PIR2
​​​
I disse dager ligger reguleringsplanen for felt 18 på Mortensrud hos byrådet til politisk behandling. Planen legger rammer for et ambisiøst boligprosjekt med ulike bofellesskap, samt stor grad av deling og fellesskap på tvers av bosituasjon og med nabolaget rundt. Vi ser tilbake på prosessen med utarbeidelsen av reguleringsplanen og dra læring til kommende prosjekter.
Tekst og bilder av Kaveh Kawousi, landskapsarkitekt og bystyrepolitiker for SV, jobber med byutviklingen hos Kulturetaten og er i hovedstyre til Norsk bolig- og byforening
Behovet for langsiktige framtidsvisjoner for hvordan livet skal være i drabantbyene er stort. Hva skal drabantbyenes rolle være i møte med boligkrise, ulikhetskrise, klimakrise og naturkrise?​
Av Ole Pedersen, Daglig leder i Nedenfra Ideelt, styreleder i Tøyen Boligbyggelags prosjektgruppe
​​
Med boligpriser som fortsetter å stige og stadig flere arbeidstakere som presses ut av boligmarkedet, er behovet for nye løsninger akutt. Tredje boligsektor har blitt løftet frem som en vei ut av krisen, men hva er det egentlig? Til tross for flere forsøk, er definisjonen og implementeringen av en tredje boligsektor fortsatt uklar.
​
Av Jenny Hallre Trømborg, arkitekturhistoriker og kurator ved HULMUR
​
Ved å undersøke utviklingen av klimadiskursen blant norske arkitekter på 1960- og 70-tallet, kan man avdekke om synet på økologisk boligbygging var preget av optimistisk teknologioptimisme eller en mer pessimistisk holdning til vekst. Denne innsikten kan videre brukes til å vurdere hvordan fortidens fremtidsvisjoner kan berike og påvirke dagens arkitekturdiskurs.​
Bilde: Dag Norling, Heidrun Rising Næss, Turid Horgen, Gabor Szilway og Snorre Skaugen. Plakat, 1969.
Foto: Dag Norling, Heidrun Rising Næss, Turid Horgen, Gabor Szilway og Snorre Skaugen. Plakat, 1969.
Tekst og bilder av Anna Rosa Strassegger, arkitekt og medlem av Tøyen Boligbyggelag
​
Wiens historie med sosial boligpolitikk begynte etter første verdenskrig, da radikale reformer førte til omfattende bygging av rimelige kommunale boliger. I dag fortsetter byen å være et forbilde med nabolag preget av innovasjon, bærekraftig design og fellesskapsorienterte løsninger.
​
Av Mari Løken, prosjektleder og utreder i leieboerforeningen
En liten sniktitt på leieboerforeningen sin kommende rapport om leieboersamvirke som ny boligmodell.